söndag 3 april 2011

Långpannebröd


Det här är ett smidigt och enkelt brödrecept som hängt med mig länge. Det smidiga är att det enbart är en jäsning i långpannan. Receptet kommer från en gammal barndomskompis mamma. I grundreceptet ska det vara havrekli. Jag använde vetekli för det var vad som fanns hemma. Föredrar nog havrekli dock.

Till 24 rutor:
50 g jäst
8 dl ljummet vatten
6 dl havrekli
2 msk kummin (alt. anis, fänkål)
2 tsk salt
12 dl vetemjöl
1 msk sirap

Blanda jästen med degspadet och tillsätt mjöl och kryddor. Kör helst degen degblandare så att allt blandas ordentligt. Degen kommer att vara kladdig. Bred ut degen på bakplåtsklädd långpanna med mjölad hand. Häll ut lite vatten på kakan för at fästa lite utströdd havrekli på ytan - enbart för dekoration. Skär brödet i 4 x 6 rutor med en mjölad slickepott. Låt brödet jäsa under duk i 30-40 min. Bakas i ugn i ca 15 min i 225 grader.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar