En väldigt omtyckt cheesecake för den blev inte så söt. Havtornen går utmärk att byta ut mot exempelvis hjortron, blåbär eller hallon. Jag använde en färdig havtornssylt/-marmelad, vilket var väldigt smidigt.
Till 10-12 bitar
1 paket frysta havtorn (225g)
1 dl socker
1 dl vatten
1 msk + 2 msk maizenamjöl
75 g smör
200 g digestivekex
1 citron (finrivet skal + 2 msk färskpressad juice)
600 g philadelphiaost
2½ dl kesella
2 dl socker
1½ tsk vaniljsocker
4 ägg
½ tsk salt
Ugn 200 grader. Havtorssåsen: Koka upp socker och vatten. Tillsätt ca 2/3 av havtornen och spara resten till garnering om så önskas. Rör ut 1 msk maizenamjöl i msk vatten och rör ner i kastrullen. Låt koka ihop 2 min. Ta från värmen och mixa slätt med stavmixer. Låt svalna. (Med färdig sylt värm någon minut i kastrull för att sylten skall lösas upp)
Cheesecake: Smält smöret. Mixa kexen till fina smulor i matberedare. Mixa ner smör, citronskal och juice. Tryck ut bandningen i en form med löstagbar botten (ca 24 dm i diameter) och jämna ut med baksidan av en sked. Vispa färskost, kesella, socker, ½ tsk salt, vaniljsocker och 2 msk maizena slätt med elvisp. Tillsätt äggen och vispa väl. Häll ca 4½ dl av fyllningen över botten och bred ut smeten. Ringla över drygt ½ dl av havtornssåsen. Upprepa 2 gånger till. Ställ kakan mitt i ugnen och sänk värmen till 125 grader. Grädda i ca 1½ timme. Cheesecaken kan fortfarande vara lite lös men den stelar när den svalnat. Låt kakan svalna i rumstemperatur. Täck med plastfolie och ställ in i kylen, gärna över natt. Ta fram ca 30 min före servering och garnera gärna med bär. (Källa: ICA Buffé)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar