söndag 24 april 2011

Havtornsripplad cheesecake



En väldigt omtyckt cheesecake för den blev inte så söt. Havtornen går utmärk att byta ut mot exempelvis hjortron, blåbär eller hallon. Jag använde en färdig havtornssylt/-marmelad, vilket var väldigt smidigt.

Till 10-12 bitar
1 paket frysta havtorn (225g)
1 dl socker
1 dl vatten
1 msk + 2 msk maizenamjöl
75 g smör
200 g digestivekex
1 citron (finrivet skal + 2 msk färskpressad juice)
600 g philadelphiaost
2½ dl kesella
2 dl socker
1½ tsk vaniljsocker
4 ägg
½ tsk salt

Ugn 200 grader. Havtorssåsen: Koka upp socker och vatten. Tillsätt ca 2/3 av havtornen och spara resten till garnering om så önskas. Rör ut 1 msk maizenamjöl i msk vatten och rör ner i kastrullen. Låt koka ihop 2 min. Ta från värmen och mixa slätt med stavmixer. Låt svalna. (Med färdig sylt värm någon minut i kastrull för att sylten skall lösas upp)

Cheesecake: Smält smöret. Mixa kexen till fina smulor i matberedare. Mixa ner smör, citronskal och juice. Tryck ut bandningen i en form med löstagbar botten (ca 24 dm i diameter) och jämna ut med baksidan av en sked. Vispa färskost, kesella, socker, ½ tsk salt, vaniljsocker och 2 msk maizena slätt med elvisp. Tillsätt äggen och vispa väl. Häll ca 4½ dl av fyllningen över botten och bred ut smeten. Ringla över drygt ½ dl av havtornssåsen. Upprepa 2 gånger till. Ställ kakan mitt i ugnen och sänk värmen till 125 grader. Grädda i ca 1½ timme. Cheesecaken kan fortfarande vara lite lös men den stelar när den svalnat. Låt kakan svalna i rumstemperatur. Täck med plastfolie och ställ in i kylen, gärna över natt. Ta fram ca 30 min före servering och garnera gärna med bär. (Källa: ICA Buffé)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar