lördag 26 september 2009

Chokladbrownies med kaffe och nötter


Det här är en riktigt smaskig chokladbrownie full med choklad. Det behövs bara små bitar för den är riktigt mäktig, men helt klart värd att testa. Jag har testat en variant med valnötter och dadlar i. Det går även att låta grovhackade katrinplommon dra i cognac och blanda i istället.

Brownie med valnötter, kaffe och ex. dadlar
85 g smör
175 g mörk choklad i bitar
2 dl socker
3 ägg
1½ dl vetemjöl
½ dl kakao
valnötter
dadlar

Lägg smör och choklad i värmetålig skål och ställ över kastrull med sjudande vatten. Värm under omrörning tills chokladen smält. Låt inte skålen komma i kontakt med vatnet. Låt chokladsmeten kallna i några minuter. Rör ner sockret i chokladsmeten och vispa ner ett ägg i taget. Sikta över mjöl och kakaopulvret och rör om. Tillsätt hackade valnötter och dadlarefter smak samt kaffet. Häll smeten i ex. avlång sockerkaksform/brödform klädd med bakplåtspapper. Grädda 20-25 min i 175 grader tills kakan känns fast och ytan börjar spricka något. Låt kakan svalna i formen. Skär sedan i rutor. Pudra gärna med flocksocker vid servering och servera gärna med en klick grädde till.

Väljer du varianten med katrinplommon istället grovhacka 150 g och låt dem dra i skål över natt med 2 msk cognac och espresso övertäckt. Blanda sen i smeten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar