tisdag 8 september 2009

Lavendel- och valnötsskorpor



Italienska biscotti till en krämig och go cappuchino är bland det bästa jag vet. Därför älskar jag att testa nya recept på biscotti eller mandelskorpor. Det här en härlig variant som återkommer i mitt kök varje sommar. Ett härligt sätt att ta hand om sommarens dofter. I år har jag faktiskt torkat extra mycket lavendelblommor och sparat i en liten burk ifall jag blir sugen på sommardofter mitt i höstrusket.

Receptet ger ca 60 skorpor (ugn 200 grader):
1 msk torkade lavendelblommor
6 dl vetemjöl
1½ dl strösocker
1 dl råsocker
150 g hackade valnötter
2 tsk bakpulver
4 ägg

Krossa lavendeln. Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt ägg och blanda till kladdig deg. Dela degen i två delar (mjölat bakbord behövs) och därefter varje del i tre delar. Rulla ut degen till längder, ca 1½ cm tjocka. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Pensla med ägg och mjölk. Strö gärna lite extra blommor över som vacker dekor. Grädda i ca 15 min tills skorporna fått färg. Skär dem på snedden med skarp kniv. Bryt isär och sprid ut skorporna på plåten. Lägg dem gärna på högkant. Sänk ugnen till 100 grader och låt skorporna stå i 45 min. Stäng därefter av ugnen och låt skorporna stå några timmar alt. över natten.

2 kommentarer:

  1. Stämmer det verkligen med 4 ägg? Eller menar du att det ska vara 3 ägg i smeten och en till att pensla?
    Mina längder bara flöt ihop till en enda stor smet mitt på plåten :(

    SvaraRadera
  2. Kollade ursprungsreceptet i Allt om Mat. Det står faktiskt tillsätt ägg (och äggulor) vilket jag tolkar som spara en vita till pensling. Minns inte riktigt hur jag sjävl gjorde, men värt att testa så.

    SvaraRadera