måndag 3 december 2012

Vitchokladmoussetårta med kladdkakebotten
Jag hade bestämt mig för att göra en vitchokladmoussetårta med kladdkakebotten som jag smakat tidigare. Hade egentligen inte planerat göra en frusen variant men nu blev det så. Mycket god och uppskattad tårta men smälte fort. Jag valde att grädda kladdkakebotten i en mindre form men att göra själva tårtan i en bredare form så att vitchokladmoussen täckte och gömde kladdkakebotten....lite som en överraskning. Tårtan tar lite tid att göra så gör gärna tårtan dagen innan den ska serveras. 

Kladdkakebotten:
2,5 dl socker
2 msk kakaopulver
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
2 ägg
75 gram smör
2 dl vetemjöl


Vitchokladmousse
300 g vit choklad
1 msk smör
4 st äggulor
5 dl vispgrädde

1 dl färska och 1 dl frusna hallon alt 2 dl frusna

Ugn 175 grader. Smält smöret och låt svalna. Rör ihop socker, vaniljsocker, kakao, ägg, och salt. Rör ner smöret och blanda i mjölet. Häll smeten i smord form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Grädda ca 15 min i mitten av ugnen. Låt kakan kallna. 

Låt chokladen och smöret smälta i vattenbad. Ta bort från värmen. Vispa grädden. Knäck ett ägg i taget och rör ut i den smälta chokladen. Tillsätt därefter den vispade grädden, lite i taget. 

Placera kladdkakebotten i större rund form. Placera ca 1 dl frusna hallon på kakan. Häll över den vita chokladmoussen över kladdkakebotten. Slå formen hårt i bänken så att chokladmoussen tränger ner på kanten och så att ev. bubblor försvinner. Ställ in tårtan i frysen, helst över natten. Ta fram en stund före servering och dekorera med färska hallon alt. frusna hallon som tinats i kylen 1-2 timmar. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar