måndag 3 december 2012

Fläskfilégryta med trattkantarell och enbär

En murrigt höstig gryta med torkad svamp från skogarna runt sommarstugan på östkusten. Smaker av porteröl och enbär ger lite speciell smak men mycket gott. Det finns risk för lite för besk smak om det blir en aning för mycket enbär. Jag lyckades få väldigt färska enbär med mycket stark smak så jag tillsatte lite extra svartavinbärsgelé för att bryta av beskheten. 

4 portioner
500-600 g fläskfilé
1 liten purjolök
2 dl torkade trattkantareller
smör
salt och peppar
1 msk vetemjöl'
33 cl porteröl
1 tsk kinesisk soja
5 st krossade enbär
1/2 tsk timjan
1 msk kalvfond
2,5 dl matlagningsgrädde
3-4 msk svarta vinbärsgelé

Lägg svampen i blöt (alt. använd kantareller på burk, 200 g). Putsa köttet och skär i skivor. Bryn köttet i smör och krydda med salt och peppar. Ställ åt sidan. Skölj och strimla purjolök. Fräs purjolöken i smör i gryta. Låt svampen rinna av och tillsätt i grytan. Rör ner mjölet och häll på porterölen. Häll i soja, fond, matlagningsgrädde, gelé och kryddor. Låt allt koka upp i grytan. Lägg i köttet och koka upp på svag värme ca 5 min. Servera gärna med ris och svarta vinbärsgelé. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar