lördag 22 december 2012

Grönkåls- och grönmögelostpaj med valnötsbotten


Så här straxt före jul är det gott att variera maten med lite mer grönt än vad som brukar dyka upp på julbordet. Grönkål började jag använda första gången förra julen och det här blev en nyhet som ska bli spännande att smaka. 

Pajbotten:
50 g valnötskärnor
100 g smör
0,5  dl kesella
3 dl vetemjöl
1 msk vatten 

Pajfyllning:
250 g färsk grönkål
2 msk olivolja
4 st ägg
2 dl matlagningsgrädde
2 dl mjölk
75 g grönmögelost
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar

Rosta valnötterna i panna och mixa dem.. Blanda rumstempererat smör med kesella, vatten och vetemjöl. Blanda ihop till pajdeg och låt svalna i kylen i ca 30 min. Tryck ut i pajform. Sätt ugnen på 200 grader. Ansa grönkålen och skär bort stocken. Skär grönkålen i mindre bitar, strimlor. Vänd runt grönkålen i stekpanna i olivolja i några minuter. (Dela ev. upp i två omgångar). Fördela grönkålen i pajskalet. Blanda till fyllningen till pajen och smula ner mögelosten. Fördela fyllningen över grönkålen och grädda i mitten av ugnen i ca 30 min. 

1 kommentar: