måndag 31 december 2012

Grönkålssallad med halloumi och fikon


En riktigt julig sallad. Kul att testa något nytt och göra sallad på grönkål. Kombinationen av grönkål, halloumi, fikon, apelsin och rostade hasselnötter gör sig enormt bra ihop. Kan ätas bara som matig sallad eller som tillbehör till annat....

4-6 personer
150 gr grönkål
1 g saffran
1 msk äppelcidervinäger
1 msk flytande honung
1 msk + 1 msk olivolja
1 krm salt
2 apelsiner
5 torkade fikon
200 g halloumiost
1/2 dl rostade hasselnötter
1 tsk flingsalt

Rosta hasselnötter och grovhacka. Ansa grönkålen och skär i ganska stora strimlor. Förväll grönkålen i saltat vatten i ca 30 sek. Häll av och spola sedan grönkålen kallt. Vispa ihop saffran (1/2 g saffran kan räcka men svårt att bara få ut hälften i en liten saffransförpackning), vinäger, honung och  1 msk olivolja. Krydda med salt. Strimla fikonen och skär apelsinen i skivor som sedan halveras. Skär halloumin i kuber som stekes i olivolja. Lägg upp grönkål på ett serveringsfat och placera ut apelsin, fikon och ost. Ringla över dressingen och strö sist över hasselnötterna. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar