fredag 21 december 2012

Pepparkaks- och mandelmassabollar

Vi har en tradition på jobbet att alltid ha julfikabuffé varje år så här runt lucia och jul. Alla tar med sig ett bidrag i form av julgodis eller kakor och så frossas det. Det här blev mitt bidrag i år. Smaskigt goda bollar med smak av choklad, nötter, mandel och pepparkakor. En variant är att mixa i lite dadlar om så önskas. 

200 g mandelmassa
125 g smör
3 dl havregryn
125 g pepparkakor
2 msk kakao
1 msk vaniljsocker

Till garnering:
ca 50 g hasselnötter
ca 100 g flagad mandel
150 g mörk choklad (70%)

Riv mandelmassan grovt. Skär rumstempererat smör i små kuber. Mixa smör och mandelmass i mixer. Krossa pepparkakor och blanda i. Blanda sedan i havregryn, kakao och vaniljsocker och kör i mixer. Ett tips är att mixa lite i taget beroende på vilken sorts mixer man har (blir ganska tungt). Rulla bollar i önskad storlek, typ chokladbollsstorlek. Hacka mandel och nötter. Smält chokladen i vattenbad. Rulla bollarna i chokladen och därefter i nötkrosset. Låt torka på bakplåtspapper och förvara sedan svalt. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar