söndag 14 augusti 2011

Svartavinbärsbullar


Det här är en enklare variant av bullar som inte tar lika lång tid efter som du inte behöver kavla ut degen. Variera med blåbärs- eller hallonsylt. En variant är att ta en klick mandelmassa också.

Till ca 40 bullar:
150 g smör
50 g jäst för söta degar
5 dl lättmjölk
1-1½ dl socker
2 tsk malen kardemumma
½ tsk salt
1 ägg
ca 13 dl vetemjöl

Fyllning:
½-1 dl Svartavinbärssylt
1 ägg till pensling och flagad mandel

Ugn 250 grader. Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt. Tillsätt salt, socker, kardemumma och ägget i smöret. Finfördela jästen i degbunke och häll på del av degspadet. Lös jästen och tillsätt resten av degspadet. Tillsätt ca 2/3 av mjölet och arbeta samman degen. Degen ska bli blank. Tillsätt mer mjöl men spara 1-2 dl till utbakning. Låt degen jäsa i 45 min. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela degen i fyra delar. Dela varje del i 8-10 bitar och rulla till bollar. Platta till och lägg en klick sylt i mitten. Nyp ihop till en rund bulle och lägg den jämna ytan uppåt i bullformar. Låt bullarna jäsa på plåt ca 35 min under bakduk. Pensla med ägg och strö på flagad mandel. Grädda mitt i ugnen i 8 min.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar