söndag 13 december 2009

Kanel- och ingefärsknäck


Den här knäcken kan kryddas helt efter tycke och smak. Jag valde att dela upp smeten i två delar och smaksatte den ena med kanel och den andra med ingefära. Andra alternativa smaksättare är till hel sats 2 msk kakao, 1 tsk pepparkakskrydda, skal av en apelsin eller 1 urskrapad vaniljstång som får koka med.

Till en sats med ca 50 knäck.
2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 msk smör
1½ tsk malen ingefära alt. 1½ tsk kanel

Blanda alla ingredienser förutom smaksättare i tjockbottnad kastrull. Koka utan lock tills termometern visar 122 grader eller när smeten håller kulprovet. Koktid ca 15-20 min. Tillsätt smöret och ingefära eller kanel. Ett alternativ är att dela upp smeten i två delar och ta hälften av ingefäran till ena delen och hälften av kanelen till den andra. Häll smeten i kanna och fördela i knäckformar (el. ischokladformar). Låt stelna och förvara i kyl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar