tisdag 24 augusti 2010

Russinbullar


Till ca. 25 st
3 dl vatten
2 dl mjölk
100 g smör/margarin
50 g jäst
½ dl flytande honung
1½ tsk salt
5 dl vetemjöl + till utbakning
4 dl fullkorn dinkelmjöl
3-4 dl grahamsmjöl
½ dl krossad linfrö
1 dl russin
Sesamfrö


Ugn 250 grader. Ssmält smör/margarin i en kastrull. Tillsätt vatten och mjölk. Degvätskan skall vara fingervarm. Smula ner jästen i en degbunke och lös upp det med lite av vätskan. Tillsätt de övriga ingredienserna. Arbeta degen smidig i en maskin på låg fart i ca. 8 min. OBS! Spara gärna på mjölet och känn efterhand.
Degen ska aldrig vara för hård. Bättre med för lite mjöl än för mycket. Låt degen stå och jäsa i ca. 1 timme i rumstemperatur under bakduk. Knåda ytterligare och rulla ut längder. Dela degen i ca. 25 bitar. Placera degbitarna på bakplåtsklädda plåtar. Låt jäsa ytterligare i 30 min. Innan du sätter bullbitarna i ugnen spreja eller pensla med kallt vatten. Strö ev. över lite sesamfrö eller andra frön om så önskas. Sätt in i ugn på 250 grader ca. 5-6 min eller tills de fått fin färg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar