måndag 5 juli 2010

Västerbottenostpaj





Den här pajen är ett måste på matbordet på sommaren, till midsommmar, till sillen eller till kräftorna. Pajen passar utmärkt till andra tillfällen också...men är underbart god tillsammans med sill, gräddfil, gräslök och färskpotatis. Pajen räcker till ca 10 bitar.

Pajskal
3 dl vetemjöl
125 g smör
1 msk vatten
rivet skal av en citron

Fyllning:
3 ägg
3 dl gräddfil
150 g riven västerbottenost
½ tsk salt
1 kryddmått vitpeppar

Mät upp mjölet. Skär kylskåpskallt smör i små bitar och blanda med mjölet. Tillsätt vatten och rivet citronskal och arbeta samman med fingrarna. Låt vila i kylskåp 30 min övertäckt i kylskåpet. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 i diameter. Förgrädda 10-15 min i 225 grader. Ta ut formen och sänk värmen till 200 grader. Vispa äggen till skum och blanda med gräddfilen. Tilsätt den rivna osten, salt och peppar. Fyll pajskalet med ostblandning och sätt in i ugnen. Grädda i ca 25 min tills pajen fått färg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar