måndag 5 juli 2010

Rabarbermarmelad med citron och vanilj




Nu är det dags att börja skörda trädgårdens frukter och bär. Här är en ljuvlig marmelad och ett härligt sätt att ta vara på trädgårdens skörd och avnjutas en härlig sommarfrukost till nybakat bröd...

1 kg rabarber
½ kg syltsocke
2 vaniljstänger
1 citron

Rensa rabarbern och skär i centimeter stora bitar. Häll i rabarber och syltsocker i en tillräckligt stor gryta. Skär upp vaniljstängerna och skrapa av vaniljfröna. Lägg i resterna av vaniljstängerna i grytan tillsammans med fröna. Riv av citronskalet och lägg i grytan. Dela citronen i två delar och pressa ut citronsaften i grytan. Koka upp och låt koka i några minuter tills rabarbern blivit mjuk och tills marmeladen skummar sig. Låt stå någon minut och ta bort skummet. Häll upp i rengjorda varma glasburkar. Sätt på lock på en gång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar