måndag 26 juli 2010

Kolatårta med röda vinbär


Den här kakan är glutenfri men passar alldeles utmärkt att servera till alla. Den blir riktigt saftig och go med potatis i.

Till ca 10 bitar:
100 g sötmandel (ca 1½ dl)
150 g kokta kalla potatisar
75 g smör
1 dl strösocker
2 ägg

Glasyr:
1½ dl mellangrädde
½ dl strösocker
½ dl ljus sirap

Garnering:

Röda vinbär

Ugn 175 grader. Mal mandel i kvarn. Skala och finriv potatis. Rör smör och socker poröst. Blanda ner ett ägg i taget. Tillsätt mandel och potatisen. Häll smeten i smord form, ca 24 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen ca 35 min. Låt kakan svalna innan den stjälps upp och får kallna på fat. Blanda ingredienser till glasyren i kastrull. Koka kraftigt utan lock tills den börjar tjockna, 10-15 min. Låt glasyren kallna och bred den över kakan. Garnera med röda vinbär.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar