torsdag 3 juli 2014

Jordgubbsylt med ingefära

I sommar var jag lat och gick och köpte billiga jordgubbar på torget. Ska det bli sylt så spelar det inte så stor roll om det är de finaste gubbarna eller ej….. Använd gärna syltsocker som ett enkelt alternativ. Samma mängd som strösockret. 

3 kg jordgubbar (6 liter)
1,4 kg strösocker 
ca 1,5 tsk Röd melatin 
6-7 cm tjock bit ingfära
En skvätt vatten, ca 1 dl

Snoppa jordgubbarna och dela dem i mindre bitar. Se till och väg jordbuggarna. Välj hälften eller knappt hälften av mängden bär till mängden strösocker. Skala ingefäran och riv på rivjärn. Tillsätt allt i en stor (typ 7,5 L) kastrull. Låt koka upp under omrörning. Tillsätt melatinet och rör om. Låt koka i ca fem minuter tills sylten skummar och bären är riktigt mjuka. Låt kastrullen avsluta kokningen genom att bara flytta kastrullen från den varma plattan. Skumma av, dvs lyft bort skummet från sylten. Häll över sylten i rengjorda glasburkar. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar