lördag 18 december 2010

Vörtbröd


4 vörtbröd:100 g margarin
2 flaskor porteröl
vatten
50 g jäst
1 msk salt
1 dl mörk sirap
1 tsk malda kryddnejlikor
2 msk malda pomeransskal
2-3 dl russin
17-18 dl rågsikt

Smält margarinet i kastrull. Blanda porteröl och vatten så att det blir 1 liter vätska. Värm till 37 grader. Dela jästen i degbunke och rör ut med lite av degspadet. Tillsätt all degvätska, salt, sirap, kryddor och rssin och nästan allt av mjölet. Arbeta ihop till smidig deg först i bunken och sedan på mjölat bakbord. Låt jäsa under bakduk i 45-60 min. Knåda degen på mjölat bakbord och dela i fyra delar. Forma till släta längder och lägg på smord långpanna. Pensla insidorna med smält smör så att de inte klibbar ihop. Jäs 20-30 min. Grädda i nedre delen av ugnen i 250 grader. Minska samtidigt ugnen till 200 grader. Grädda ca 40 min. Låt brödet svalna på galler under bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar