De här kakorna känns riktigt amerikanska. Nötterna kan självklart bytas ut mot valnötter eller varieras efter tycke och smak. Pekannötter kan vara svårt att få tag på ibland. I receptet stod det att det skulle räcka till 12 stora kakor. Jag fick till tre plåtar med 12 kakor på varje plåt och ändå blev de stora.... I receptet stod 150 grader, men det tog evigheter att få kakorna färdiga så jag höjde temperaturen till 175 grader istället.
36 kakor
225 g smör, rumstempererat
2½ dl strösocker
2½ dl farinsocker
2 msk vaniljsocker
3 ägg (stora)
7 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
500 g mörk choklad, gärna 70-80%
5 dl rostade hackade pekannötter (går lika bra med 3 dl)
2½ dl riven kokos
Ugn 175 grader. Vispa smör och bägge sockersorterna luftigt med elvisp eller matberedare. Tillsätt vaniljsocker och ägg och vispa till slät smet. Rör ihop mjöl, bakpulver och salt i en liten skål. Tillsätt mjölblandningen i smeten, lite i taget, på låg hastighet, tills allt mjöl är inblandat. Hacka choklad och nötter. Tillsätt choklad, nötter och kokos och rör ner för hand med träslev. Låt degen vila i kylen ca 30 min. Klicka ut smeten på bakplåtsklädda plåtar, gärna med en glasskopa. Platta till lite med fingrarna så att de blir jämntjocka. Kakorna ska vara ca 1 cm höga och 5 cm i diameter. Grädda 15-18 min ( i receptet stod det 12-15 min men jag fick öka) tills kakorna fått färg och de är genomgräddade i mitten. Låt svalna på galler. Lagra kakorna i tät burk. Smaka gärna av kakorna när de är nygräddade med ett stort glas mjölk. Ljuvligt!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar