söndag 15 november 2009

Saffransbullar med kesella


Idag har det blivit saffransbak inför advent. En fullspeckad almanacka gör att idag var enda chansen att fylla frysen med lussebullar och annat gott till advent. Vi har haft en riktig bagarstuga jag och dottern. Helmyigt. Dessutom lite juligt att få ett smakprov av julens smaker... Det här receptet på lussebullar blir riktigt saftigt och gott då del av smöret bytts ut mot kesella istället.

Ca 45 st.
100 g smör el. margarin
5 dl mjölk
50 g jäst
250 g kesella
1 g saffran
1½ dl socker
½ tsk salt
ca 1,6 liter vetemjöl
1 ägg
russin

Smält smör och tillsätt mjölk. Låt det bli fingervarmt. Smula jästen i degbunke, tillsätt degvätskan och rör. Tillsätt kesella, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta till smidig deg. Låt jäsa övertäckt i ca 40 min. Ta upp och knåda degen. Tillsätt ev. mer mjöl. Baka ut till lussekatter. Lägg plåt och låt jäsa under duk till dubbel storlek. Pensla med uppvispat ägg. Garnera med russin. Grädda mitt i ugnen 8-10 min.

1 kommentar: