söndag 1 november 2009

Rostad rotfruktssoppa med fetaost och valnötter



Jag gillar verkligen hösten när man får kura ihop hemma med varm god höstmat och tända ljus för att lysa upp i höstmörkret. Soppor lagar jag i alla möjliga varianter. Här är en riktigt god variant som är söt och god och riktigt tjock i konsistensen. Kombinationen med rostde valnötter och houng är underbar.

Till 4 pers.
250 g kålrot
200 g palsternacka
200 g morot
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
timjan
3 msk olivolja
1 dl vitt vin
5 dl grönsaksbuljong
flingsalt och svartpeppar

Till garnering:
150 g fetaost
50 g valnötter som steks i smör
några droppar honung

Ugn 225 grader. Skala och tärna rotfrukterna i små bitar. Skala och klyfta lök och vitlök. Lägg rotfrukter och lök i ugnsfast form med lite timjan och olivolja. Salta och peppra och blanda om. Rosta i ugn i 15-20 min. Blanda om och lägg i stor kastrull. Tillsätt vin och buljong och koka upp för att sedan sjuda fem min. Mixa med mixerstav. Smaka av med salt och peppar. Stek valnötterna hastigt i smör och droppa över honung. Häll upp soppan i skålar och garnera med valnötter och fetaost. Smula över lite flingsalt och svartpeppar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar