lördag 26 november 2011

Saffransbullar med russin och mandelmassa


Självfallet blev det vanliga lussebullar till första advent. Jag var bara tvungen att testa en ny variant inspirerade från julnumret av Allt om mat. De här är enklare att göra och blir lite speciella i smaken med glöggmarinerade russin och mandelmassa. En ny god variant... (Jag gör bullarna lite mindre så till en sats blev det närmare 50 bullar för mig.)

Till ca 40 bullar
50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g kesella
1 g saffran
1½ dl socker
½ tsk salt
ca 17 dl vetemjöl

Fyllning:
2 dl russin
½ dl glögg
200 g mandelmassa
50 g smör

Pensling
1 ägg

Smula jästen i bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader. Häll lite degvätska över jästen och blanda ut. Tillsätt resten av degvätskan, salt, saffran, socker och nästan allt vetemjöl. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa under duk ca 40 min. Fyllning: Blanda russin och glögg och låt stå ca 30 min. Riv mandelmassan och blanda med smöret (går bra att minska på mängden smör). Låt russinen rinna av och blanda med mandelmassan. Bullar: Ta upp degen på mjölat bakbord och borma till ca 40 runda bullar. Lägg på plåt eller i bullformar. Gör en liten grop i varje bulle med mjölat finger och fördela fyllningen. Låt jäsa ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla bullarna med vispat ägg. Grädda mitt av ugn ca 10 min. Låt svalna på galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar