lördag 18 september 2010

Alsacebröd


Det här brödet är suveränt på buffébordet. Variera efter tycke och smak.

Till en form, ca 25 com lång:
3 dl vetemjöl
½ påse torrjäst
3 ägg
1 dl mjölk
1 dryg dl olivolja
ca 1 tsk salt
50 g riven ost (emmenthal alt. herrgård el. likn.)

Blanda mjöl och jäst. Tillsätt ägg, salt och oljan, därefter mjölken. Rör degen så att allt löser ut sig. Tillsätt den rivna osten. Därefter tillsätt de andra ingredienserna. Välj mellan exempel nedan. Häll sedan i väl smord (olja eller smör) form och grädda i ugn i 175-180 grader ca 35-40 min.

100 g riven stark ost + 150 g småbitar av kokt skinka eller
200 g fetaost + en handfull hackade örter som basilika, persilja, dragon mm eller
200 g fetaost + soltorkade tomater + persilja + oliver eller
150 g Roquefortost i bitar + 50 g hackade valnötter + eventuellt päron i bitar
Använd gärna svarta eller gröna oliver i de flesta alternativen men skär dem mitt itu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar