lördag 1 maj 2010

Fisk- och skaldjursgryta


Här är en enkiel och matig gryta som även kan göras som soppa. Det bästa är att koka potatisen för sig och tillsätta i grytan när den nästan är klar. Jag använde hericot vert men i receptet anges sugarsnaps. Går lika bra det. Ett tips är även att tillsätta mer vätska i form av matlagningsgrädde alt. mer vatten för att få grytan till en soppa. Jag la också dillen i en skål brevid för att tillsättas av den som vill. Inte så poppis hos barnen när maten är grönprickig.

Till 4 pers.
400 g skinn- och benfri fisk, ex. lax eller gös
300 g potatis (gärna delikatesspotatis)
3 msk konc. hummerfond
2 dl creme fraiche
200 g frysta, tinade sugarsnaps (alt. hericot verte)
100 g kräftstjärtar el. skalade räkor
½ dl hackad dill

Skala potatis (och skär i kuber om du valt vanlig potatis) och koka den mjuk under lock i 3 dl vatten. Ta upp potatisen, men spara potatisvattnet i kastrullen. Häll i hummerfond och creme fraiche i potatisvattnet. Skär fisken i ca 3 cm stora bitar. Låt sjuda i såsen under lock 5-6 min tills fisken är klar. Blanda ner sugarsnaps, kräftstjärar eller räkor. Tillsätt den kokta potatisen. Låt allt bli varmt. Tillsätt hackad dill. Servera grytan med bröd och citronklyftor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar