lördag 8 maj 2010

Klorofyllrik ärt- och ruccolasoppa med lättrostade frön


En riktigt ärtig och grön soppa som kan fyllas ut med kokt quinoa om man vill göra den lite matigare. Jag uteslöt potatisen i denna soppa men rekommenderar att ha potatis i då soppan blir väldigt tunn annars.

4 pers.

1 finhackad gul lök
½ strimlad purjolök
2 hackade vitlöksklyftor
olivolja att steka i
4 potatisar, skalade och tärnade
1 tsk chiliflakes eller chilipulver
2 tsk havssalt
2 grönsaksbuljongtärningar
1½ liter vatten
500 g (5-6 dl) gröna ärtor
1 näve (30-50 gram) färsk ruccolasallad

Fräs löken mjuk i olja. Tillsätt potatis, chili, kryddor, salt och buljong. Rör om ordentligt. Tillsätt vatten och låt puttra på medelhög värme i 10-12 min. Ta bort soppan från spisen och mixa den slät med mixerstav. Tillsätt gröna ärtor och ruccola. Mixa soppan tills den är helt slät. Tillsätt ev. halvsalt och mer kryddor.

Lättrostade frön
2 msk pumpafrön
1 msk sesamfrön
1 krm havssalt
1 tsk olivolja
Rosta ingredienserna på svag värme i en stekpanna cirka 3-5 min.

Sleva upp soppan och strössla över fröblandningen. Toppa med några blad ruccolasallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar