söndag 26 juni 2016

Marängtårta med rabarbergrädde och jordbubbar

Enkel sommartårta som är smidig att göra i förväg och ta med och servera till många. Tårtbotten består av två lager som breds ovanpå varandra före gräddning. På tårtbotten kan du bred ut rabarbermarmeladen eller som jag blanda i grädden. Jag använde en hemmagjord rabarbermarmelad med citron (se receptet under sylt och marmelad). Citronen och syrligheten passar jätte bra till den söta marängen och de söta jordgubbarna. 

2 dl vetemjöl
1 dl socker
2 tsk bakpulver
150 smör
4 äggulor
5 msk grädde

4 äggvitor
2 dl socker
1 msk vaniljsocker
3-4 msk mandelspån

En burk rabarbermarmelad med citron
2 liter jordgubbar
5 dl vispgrädde
Basilikablad

Ugn 175 grader. Smält smöret. Blanda mjöl, socker och bakpulver till det första lagret av tårtbotten. Vispa ihop de torra ingredienserna och tillsätt sedan smält smör, äggulor (viktigt att ingen äggula hamnar i äggvitan som sparas till marängen) och grädde. Placera ett bakplåtspapper (helst non-stick varianten) i en långpanna och bred ut smeten. Rör sedan ihop marängsmeten med elvisp eller i en matberedare. Vispa äggvita, socker och vaniljsocker till tjock marängsmet. Bred ut marängsmeten över det första lagret av tårtbotten. Strö över mandelspån. Grädda tårtbotten i nedre delen av ugnen tills den fått fin färg, ca 35 min. Låt tårtbotten svalna. Rensa och dela jordgubbarna. Vispa grädden och vänd ner en burk rabarbermarmelad med citron. Bred över grädden vid servering och strö över jordgubbar. Dekorera med basilikablad. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar