söndag 21 september 2014

Inlagda päron med vanilj och ingefära

Jag har ett päronträd i min trädgård som dignar av frukt. Kände ett behov av att hitta på något nytt av dessa päron i år. Inlagda gobitar till en god efterrätt senare i höst kändes helt rätt…

12 päron
1 citron
1 liter vatten
1 vaniljstång
2 bitar torkad ingefära
1 liter vatten
700 g strösocker

Häll upp 1 liter vatten i en stor skål och pressa citronen i vattnet. Skala päronen och behålla gärna skaftet. Lägg päronen i citronvattnet för att de inte ska mörkna. Koka upp 1 liter vatten med strösockret tills sockret lösts upp. Skrapa ur vaniljfröna ur vaniljstången och tillsätt i sockerlagen tillsammans med ingefäran. Lägg försiktigt i päronen i sockerlagen och koka på rel. svag värme i ca 15 min. Var försiktig så att päronen inte blir överkokta och för mjuka. Ta fram stora rengjorda glasburkar. Häll i lite av sockerlagen i varje burk och lägg sedan försiktigt över päronen. Förvara svalt. Servera som efterrätt med förslagsvis lite grädde.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar