måndag 4 februari 2013

Morotskaka

Det här är det absolut bästa receptet på morotskaka. Det har hängt med mig många, många år och kommer ursprungligen från Wayne's coffeshop. Med fem deciliter rivna morötter i blir kakan enormt saftig och god. Här har dottern garnerat sina födelsedagskaka med grovrivna morötter. Själv brukar jag garnera med valnötter, apelsinskivor eller ätbara kaffebönor. Det är enormt mycket smet, eller rättade sagt den jäser upp mycket, så en extra stor rund form krävs. Receptet räcker bra till att göra kakan i vanlig långpanna och skära i rutor. 

4 ägg
4 dl socker
4 dl vetemjöl
2 msk bakpulver
2 msk kanel
1 msk vaniljsocker
2 dl matolja
5 dl fin- eller grovrivna morötter

Glasyr:
1 dl philadelphiaost
1/2 dl florsocker
1 msk mjukt smör
1 msk lime- eller citronjuice

Ugn 150 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i äggsmeten. Rör även ner kanel och vaniljsocker. Vispa försiktigt i matoljan och vänd sist ner morötterna. Smöra och böra en rund form (helst större än 24 cm i diameter) och häll i smeten. Grädda kakan i ca 75 min. Låt svalna. Vispa under tiden ihop smeten till glasyren. Bred på glasyren på den avsvalnade kakan och garnera efter smak. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar