lördag 24 november 2012

Lussebullar med kvarg

Underbart att dra igång årets julbak och saffransdoften som sprider sig i huset......


Det här blev årets lussebullar. Jag föredrar alltid att använda kvarg, kesella, och dra ner på smörmängden. Det blir så saftigt och gott. I receptet står det 30 lussebullar men vi fick nog till närmare 60 stycken på denna sats och ändå blev de lagom stora. 

50 g jäst
150 smör
1 g saffran
2 dl strösocker
5 dl mjölk
250 g kvarg
1/2 tsk salt
1 ägg
ca 1 dl russin
ca 15 dl vetemjöl
1 ägg till pensling

Smula ner jästen i degbunke. Smält smöret och rör ner saffranen i smöret. Tillsätt mjölken och låt degvätskan bli 37 grader. Tillsätt lite av degvätskan till jästen och lös jästen. Tillsätt resten av degvätskan tillsammans med socker, kvarg, salt och ägg. Rör ordentligt. Tillsätt sedan vetemjöl lite i taget. Arbeta degen 5-10 min. Låt degen jäsa ca 40 min. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda ordentligt. Dela degen i fyra lika stora delar. Välj sedan att skära varje del i mindre bitar, antal beroende på hur stora lussebullar du vill ha (jag delade i 15 delar). Baka ut degen till lussekatter. Låt jäsa på bakplåtsklädd plåt och täck över med kökshandduk. Sätt ugnen på 250 grader. Låt bullarna jäsa i ca 30 min innan de penslas med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen ca 8 min (för mindre bullar och 10 min för större). Låt bullarna svalna på brödgaller. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar