torsdag 7 mars 2024

Chokladtryffel med olivolja och salt

 

Använd helst 60% choklad till denna tryffel. Använd gärna en olivolja med smak, dvs inte den du använder till vardags. Den här tryffeln använde jag som en del i en dessert med flera delar. Här skar jag i bitar om ca 4x4 cm. Storleken kan så klart variera beroende på om du ska göra små munsbitar. Då räcker receptet till fler. Det här receptet passar bra att göra i en avlång sockerkaksform. Vill du göra fler använd dubbelsats och en form på ca 25 x 35 cm. Till denna goda tryffel serverade jag en god chokladmousse med kardemumma samt ett litet glas med turkisk yoghurt blandat med jordgubbar för att neutralisera sötman i chokladen (se recepten under desserter). Riktigt gott och fint att bjuda på. 

10-12 bitar:
20 g smör
1.75 dl 40% grädde
250 g mörk choklad (gärna 60%)
1,5 msk olivolja (gärna smakrik)
Några nypor flingsalt
Flingsalt och kakao till garnering

Börja med att hacka chokladen. Häll ned i en stor bunke av metall. Häll i grädde och smör i en kastrull. Låt det koka upp och sedan sjuda tills det når 80 grader. Häll sedan grädden över chokladen. Låt chokladen stå i ca 1 min. Rör sedan chokladen med en slickepott så att smeten blir jämt. Tillsätt olivolja och flingsalt och rör om. Klä en avlång brödform med bakplåtspapper och häll i smeten. Låt tryffeln stelna i frysen i 2 timmar. Skärp upp på en skärbräda och skär tryffeln i rutor. Förvara sedan i kylen. Inför servering pudra med kakao och strö över lite flingsalt. Vill du servera tryffeln exempelvis som julgodis kan du med fördel pudra även kanterna och undersidan. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar