fredag 30 juni 2023

Somrig marängtårta i långpanna med lemon curd



 

En härlig och somrig tårta som passar utmärkt till midsommar eller kalas. Gör en klassisk marängtårta men tillsätt lemon curd i mitten. Att köpa en burk Dulce del Leche och använda ungefär hälften av burken är också ett alternativ. Det blir sötare med kolasåsen och ger inte lika stor kontrast som citronsmaken. Välj efter tycke och smak. 

Tårtbotten:
5 äggulor
100 g smör
1,5 dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 dl mjölk

Maräng:
5 äggvitor
2 dl socker

Garnering:
En halv burk lemon curd 
5 dl grädde
1 liter jordgubbar
1 lime
0,5 dl mandelspån

Ugn 175 grader. Dela äggen och fördela äggulor i en skål och äggvitor i en annan. Börja med tårtbotten. Vispa smör och socker poröst och rör där efter i en äggula i taget. Blanda vetemjöl och bakpulver separat och fördela sedan i smeten. Rör även i mjölken. Fördela smeten till tårtbotten på en bakplåtsklädd plåt. Bred ut över hela plåten. Ta fram skålen med äggvitor och häll i 0,5 dl socker. Vispa till ett hårt skum. Tillsätt därefter 1,5 dl socker och fortsätt vispa till en fast marängsmet. Fördela marängen över smeten på plåten. Grädda i nedre delen av ugnen i 25 grader. Låt svalna. 

Dela tårtan i två delar. Bred ut lemon curd på den ena delen. Vispa grädde och fördela på kurden. Dela jordgubbarna i skivor och fördela hälften av dem på grädden. Lägg på nästa del av tårtan. Bred ut grädden över tårtan och dekorera tårtan med resten av jordgubbarna. Avsluta med att strö över mandelspån på toppen och riv skalet av en lime överst. Servera och njut. 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar