söndag 22 december 2019

Kycklinggratäng med italienska smaker

Den här enkla gratängen har blivit en riktig favoriträtt till vardag och fest. Jag serverar den helst med matvete som suger upp såsen alternativt bara med grönt till. Olika kålsorter som savoykål, vitkål och broccoli som steks lätt i olivolja och salt passar också utmärkt. 

6 pers
1 kg kycklingfilé
salt
peppar
Olivolja
12 soltorkade tomater
2 vitlöksklyftor
1/2 röd chili
1,5 tsk timjan
1,5 tsk oregano
1 tärna höns- eller kycklingbuljong
3 dl vatten
2 dl matlagningsgrädde
1 dl riven parmesanost
en näve körsbärstomater

Ugn 175 grader. Skär kycklingen i stora bitar. Stek kycklingen så att den får stekyta. Salta och peppra och lägg sedan över i smord ugnsform. Strimla den soltorkade tomaten och vitlöken. Skär upp chilin och skrapa bort alla kärnor. Finhacka chilin. Fräs tomat, chili och vitlök i samma panna som kycklingen stekts i, ca 2 min. Smula ner buljongtärningen och strö över kryddorna. Tillsätt vatten och grädde. Låt koka någon minut. Riv parmesanosten grovt och häll över i pannan. Låt osten smälta ner innan du fördelar all sås över kycklingen. Dela på körsbärstomaterna och fördela över kycklingen. Grädda i mitten av ugnen i 18-20 min. Koka under tiden matvete alternativt fräs olika kålsorter som tillbehör. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar