tisdag 6 januari 2015

Grönkålspaj med stiltonost

En smaskig paj med smaksatt med nyttiga och vitaminrik grönkål. Jag har använt Stiltonost men vanlig ädelost går utmärkt. Använd dock en ost med rejäl smak. Pajen kan serveras som här i små bitar som tapas eller till fördrinken. Var då noga med att pajdegen håller ihop. 

Till en stor rund paj (ca 24 cm i diameter):
75 g smör
2,5 dl vetemjöl
0,75 dl kesella

1 gul lök
ca 200 g färsk grönkål
smör
salt 
peppar
3 dl mjölk
1 dl matlagningsgrädde
4 ägg
salt och peppar
150 g Stiltonost

Ugn 200 grader. Hacka smöret till pajdegen i bitar och tryck ihop med mjölet. Tillsätt kesellan och knåda ihop till en jämn deg. Tryck ut i pajform och nagga med gaffel. Låt pajdegen vila svalt i kylen i ca 20 min. Förgrädda pajskalet i ca 10 min. Hacka lök och fräs i smör. Skär grönkålen i mindre bitar och tillsätt i pannan så att den bara svettas något. Krydda med salt och peppar. Lägg grönkålen i pajskalet. Blanda ihop ägg, mjölk, grädde och kryddor till äggstanningen. Smula över osten över grönkålen och häll över äggstanningen. Grädda i 20-25 min i mitten av ugnen. Låt pajen svalna innan den skärs i mindre serveringsbitar. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar