söndag 11 maj 2014

Citron och blå vallmokaka



Sen många många år tillbaka har jag letat efter olika recept med blå vallmo. Blev så inspirerad en gång i början av 2000-talet då jag smakade en kaka på Måltidens hus i Grythyttan med blå vallmo. Kombon blå vallmo och citron är outstanding. Jag har haft några burkar blå vallmo i kryddlådan men inte gjort något med dem på länge. Nu äntligen blev det av när inspirationen kom till mig….

125 g rumsvarmt smöt
1 msk finrivet citronskal
3 dl socker
3 ägg
3,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 dl naturell yogurt
1 msk citronjuice
3 msk blå vallmofrön
smör och störbröd
1 dl florsocker
1 msk citronjuice
Blå vallmo eller finrivet citronskal till garnering.

Ugn 175 grader. Vispa smör, citronskal och socker poröst samtidigt som ett egg i taget tillsätts. Blanda i mjöl och bakpulver som blandats ihop innan. Rör sist ner yogurt, citronjuice och vallmofrön. Smörj och bröa en rund kakform, helst med hål i mitten. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 35 min. Rör ihop florsocker och citonjuice till glasyren. Låt kakan svalna något innan den stjälps upp. Ringla över glasyren. Garnera med blå vallmo eller rivet skal av citron.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar