lördag 16 augusti 2025

Smördegsinbakad brieost med pesto


 Det här har blivit sommarens favorit som tilltugg till sommardrinkar. Så gott och kul att få bjuda på. Dessutom är detta så enkelt att snabbt slänga ihop. Helst ska man använda förpackningar med rund smördeg, men om det inte går att få tag på skär bara bort kanterna så att smördegen blir någorlunda rund. Det gör inget att den blir lite oval. Det blir extra festligt när locket skärs bort och den smälta brieosten blir synlig. Med strimlrona av smördeg kan alla doppa i osten och njuta. 


2 förp. färdigasmördeg
5-6 tsk pesto
250 g rund brieost (något mindre går också bra)
1 ägg
sesamfrön

Ugn 190 grader
Rulla ut den ena smördegen på bakplåtspapper och placera på plåt. Om du använder rektangulär smördeg skär degen till en rund eller oval form. Fördela peston på hela smördegen och sedan den runda brieosten i mitten. Lägg därefter den andra smördegen upp och ned över den undre. (Enklast är när bakplåtspappret som smördegen ofta ligger på i förbpackningen får ligga kvar och att du bara drar bort det när du lagt på degen). Tryck ihop kanterna med en gaffel. Skär sedan strimlor, ca tre centimeter breda. Skär fram mot osten men inte igneom osten. Snurra sedan varje strimla två varv. Vispa ihop ett ägg och pensla över allt. Strö sedan över sesamfrön. Grädda i 20 min och servera direkt (hela gräddningstiden behövs för att osten ska smälta). Vid servering sker ett snitt runt osten och skär således bort det övre locket av smördeg för att blotta den smäla brieosten. Bryt loss smördegsstimlorna och doppa i osten. Underbart gott. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar