fredag 26 februari 2016

Kryddig morots- och linssoppa

Den här soppan har lite touch av Indien. Den är lite speciell i smaken i och med att kanel och kardemumma kokar med. Plocka bort det om så önskas. Ett bra alternativ är att tillsätta gulbetor, palsternacka och/eller potatis till soppa. 

1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
4-5 morötter
ca 15 cm purjolök
1 röd chili
4 dl röda linser (okokta)
2-3 cm färsk ingefära
2 msk olja
1 msk curry
1 liten kanelstång
0,5 krm malen kardemumma
1 burk kokosmjölk
15 dl vatten
3 tsk salt
creme fraiche

Skala lök och morötter. Skär morötter och purjolök i mindre bitar. Hacka löken. Dela chilin på längden och kärna ur innan du hackar i små små bitar. Skala ingefäran och riv grovt. Fräs chili, vitlök och gul lök tillsammans med ingefära i oljan tills det tar färg. Tillsätt curry. Tillsätt sedan morötter och purjolök. Skölj linserna och tillsätt. Lägg i kanelstången och strö över kardemumman. Tillsätt vatten och salt. Koka tills allt är mjukt i cirka 20 min. Lyft upp kanelstången och mixa soppan slät. Häll i en burk kokos mjölk och ev. mer vatten ifall soppan är för tjock.  Smaka av och tillsätt ev mer salt om så behövs. Servera med en klick creme fraiche i soppan. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar