fredag 28 mars 2014

Marockansk kyckling taijin

Den här rätten åt vi på semester i Marocko både till lunch och till middag nästan varje dag, men med viss variation. Här har den lagad på kyckling men lamm går lika bra. Det är bara att variera efter tycke och smak och tillsätta vad man vill som exempelvis jordnötter. Här är vanliga russin tillsatta men jag skulle rekommendera gula russin. Rätten tillagas och serveras i taijin, dvs marockansk gryta med lock på gjord av keramik. Jag skulle rekommendera att plocka fram den gamla lergrytan. En annan variant är att göra som beskrivs nedan. 

Mått efter eget huvud…och antalet personer.
Kycklingfilé
Potatis
Palsternacka
Morötter
Kikärtor
Gröna oliver
Russin
Buljongtärning
Marockansk kycklingkrydda
2-3 dl vatten

Cous cous
Marockansk cous couskrydda


Skär potatis, palsternacka och morötter i bitar/smala stavar. Lägg över på ugnsfast form och ugnsstek. Efter ca 15-20 min tillsätt vatten för att grönsakerna ska bli saftiga och mjuka. Parallellt tillred kycklingen i ugnen. Dela kycklingen i bitar. Smula bulongtärning över och tillsätt kycklingkrydda (går att uteslutas). Lägg kycklingen i långpanna och häll över vatten. Tillred kycklingen i ugnen tills den är färdig. Tillred eventuellt allt i samma långpanna. Tillaga couscousen enligt recept och tillsätt buljong alt. couscouskrydda alt. gärna spiskummin. Mot slutet av ugnsstekningen av grönsaker och kyckling tillsätt en burk kikärtor och strö över gröna oliver. Låt dessa blir varma. Ta fram ett stort vackert fat och höll couscousen i botten. Häll sedan över grönsaker varvat med kyckling över. Dekorera gärna med färska örter. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar