tisdag 12 mars 2013

Fikon- och aprikosbollar

Det här receptet var ursprungligen gjort för energibars, men bollar tilltalar mig mer. Vill du göra bars så ta lite mer av ingredienserna för fastare smet. Då rekommenderas att de förvaras i frys för att de ska bli fastare. Jag brukar alltid förvara mina energibollar i frysen och tar fram som fika någon gång ibland....

25 bitar torkad frukt, förslagsvis fikon och aprikoser
2 msk vatten
1 dl havregryn
1/2 dl sesamfrön
1/2 dl solrosfrön
2 msk honung
1 dl russin
1 dl riven kokos
kokos att rulla i 

Lägg frukten i ljummet vatten en stund. Rosta havregryn, sesamfrön och solroskärnor i torr panna. Var försöktig så att det inte bränns. Klipp frukten i mindre bitar. Kör gryn, frön och torkad frukt i mixer så att det blandas väl. (Ta lite i taget beroende på vilken mixer.) Blanda i honung och kör mixern igen. Blanda sist i russin och 1 dl kokos och blanda för hand. Rulla bollar för hand och rulla dem i riven kokos. Förvara svalt alt. i frysen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar