onsdag 17 juli 2024

Citronmarängpaj

 


Fräsch och god paj med citroner. Verkligen värd att göra även om det är lite pyssel. 

125 g smör
1 dl strösocker
1 ägg 
4 dl vetemjöl

1 1/2 dl strösocker
150 g smör
2 ekologiska citroner (både saft och skal)
2 ägg
2 äggulor

3 äggvitor
2 dl strösocker

Ugn 200 grader. Arbeta ihop pajdegen med smör, socker, ägg och mjöl till en deg. Tryck ut pajdegen på botten av en springform. Ställ sedan kallt i 20 min. Grädda pajskalet i 20 min. Höj sedan ugnen till 250 grader. 

Blanda under tiden ihop fyllningen. Blanda socker, smör, skal av citron, saft av citron, ägg och äggulor. Använd en värmetålig skål. Sjud fyllningen över vattenbad och rör/vispa hela tiden tills krämen blivit tjock. Flytta därefter över skålen till ett kallt vattenbad. Rör om så att citronkrämen kallnar. Häll över citronkrämen i pajskalet. Vispa därefter äggvitorna till ett fast skum. Tillsätt sockret och fortsätt vispa till ett hårt skum. Fördela ut marängen över pajen. Använd en slickepott (överkurs är att spritsa ut marängen). Låt grädda pajen i övre delen av ugnen i 250 grader i 1 minut. Passa pajen så att den inte bränns. Den ska bara få färg på toppen. Garnera pajen om du vill och servera när den svalnat. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar