4 portioner
600 g aubergine
½-1 tsk salt
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
2 burkar krossad tomat
1 msk rödvinsvinäger
Salt
Peppar
Basilika (en näve)
Ca 1/2 dl vetemjöl
Ca 2 msk olivolja
2 förp mozarellaost
1 dl riven parmesanost
Ca 1,5 msk olivolja
Ugn 225 grader. Skär auberginen i skivor, cirka 1 cm breda. Sprid ut på fat eller bricka och strö över salt på båda sidorna. Låt ligga och vätska sig i 15-20 min. Gör under tiden tomatsåsen. Skala och hacka vitlök. Fräs löken i olja och tillsätt tomatkross och vinäger. Smaka av med salt och peppar. Hacka ned basilika en näve basilikablad. Torka av auberginen med papper. Häll mjöl i en djup tallrik och vänd ned aubergineskivorna i mjölet. Lägg skivorna på en bakplåtsklädd plåt och ringla över olivolja. Låt skivorna stå i ugn i ca 15 min. Sänk ugnen till 200 grader. Skär mozzarellan i skivor och torka av ostskivorna. Riv parmesanost. Smörj en ugnsfast form (20x30 cm). Varva aubergine med tomatsås och mozzarella. Strö över med parmesanost mellan lagren. Avsluta gratängen med tomatsås, mozzarella och parmesanost. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 min. Avnjut tillsammans med en god sallad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar