onsdag 17 juli 2024

Mjuk och seg rabarber och hallonkaka


God och väldigt enkel kaka. Seg och god. Servera gärna med vaniljvisp eller vispgrädde. 

2 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
100 g smör
 
2 dl rabarberbitar
1 dl hallon
 
Ugn 175 grader. Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt vetemjöl och smör. Rör försiktigt smeten. Smörj en springform. Häll i smeten i formen och strö över både rabarber och hallon. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 45 min. Låt kakan svalna. Sila gärna över lite florsocker på toppen och servera med vaniljvisp. 

Chevre chaud sallad

Det här är en ljuvligt god rätt. Jag bjöd på en chevre chaud på en smörstekt brödbit,
 men det går lika bra att skippa brödet. 

4 portioner

4 skivor lantbröd 
4 skivor chevreost
smör
2 msk flytande honung
blandad sallad
blandade tomater (röda och gula körsbärs- och plommontomater)
2 päron
6-8 torkade aprikoser
olivolja
balsamvinäger
honung
rostade pumpakärnor
picklad rödlök
Svartpeppar och flingalt. 

Ugn 250 grader. Skär bort kanterna på brödet och skär det gärna i samma form som osten. Stek brödet i smör, båda sidorna, i en panna. Fördela bröden på en plåt. Lägg på chevreosten och ringla över honung. Gratinera osten i mitten av ugnen i ca 4-5 min. Skär tomater i bitar och fördela blandsallad samt tomater på tallrikar. Skär päron i tunna skivor och fördela på tallriken. Klipp ned bitar av aprikoser över salladen. Fördela picklade rödlök på tallriken. Lägg en toast med chevreost på varje tallrik. Ringla över olivolja, balsamvinäger samt lite extra honung över. Fördela rostade pumpakärnor över tallriken. Strö slutligen lite svartpeppar och flingsalt över din chevre chaud. 



 

Citronmarängpaj

 


Fräsch och god paj med citroner. Verkligen värd att göra även om det är lite pyssel. 

125 g smör
1 dl strösocker
1 ägg 
4 dl vetemjöl

1 1/2 dl strösocker
150 g smör
2 ekologiska citroner (både saft och skal)
2 ägg
2 äggulor

3 äggvitor
2 dl strösocker

Ugn 200 grader. Arbeta ihop pajdegen med smör, socker, ägg och mjöl till en deg. Tryck ut pajdegen på botten av en springform. Ställ sedan kallt i 20 min. Grädda pajskalet i 20 min. Höj sedan ugnen till 250 grader. 

Blanda under tiden ihop fyllningen. Blanda socker, smör, skal av citron, saft av citron, ägg och äggulor. Använd en värmetålig skål. Sjud fyllningen över vattenbad och rör/vispa hela tiden tills krämen blivit tjock. Flytta därefter över skålen till ett kallt vattenbad. Rör om så att citronkrämen kallnar. Häll över citronkrämen i pajskalet. Vispa därefter äggvitorna till ett fast skum. Tillsätt sockret och fortsätt vispa till ett hårt skum. Fördela ut marängen över pajen. Använd en slickepott (överkurs är att spritsa ut marängen). Låt grädda pajen i övre delen av ugnen i 250 grader i 1 minut. Passa pajen så att den inte bränns. Den ska bara få färg på toppen. Garnera pajen om du vill och servera när den svalnat. 




Auberginegratäng med mozarella och tomatsås



Den här gratängen är inspirerad av den italienska aubergine parmigiana. Supergod. 

Funkar lika bra till vardag som till fest. 


4 portioner

600 g aubergine

½-1 tsk salt

2 vitlöksklyftor

2 msk olivolja

2 burkar krossad tomat

1 msk rödvinsvinäger

Salt

Peppar

Basilika (en näve)

Ca 1/2 dl vetemjöl

Ca 2 msk olivolja

2 förp mozarellaost

1 dl riven parmesanost

Ca 1,5 msk olivolja 

 

Ugn 225 grader. Skär auberginen i skivor, cirka 1 cm breda. Sprid ut på fat eller bricka och strö över salt på båda sidorna. Låt ligga och vätska sig i 15-20 min. Gör under tiden tomatsåsen. Skala och hacka vitlök. Fräs löken i olja och tillsätt tomatkross och vinäger. Smaka av med salt och peppar. Hacka ned basilika en näve basilikablad. Torka av auberginen med papper. Häll mjöl i en djup tallrik och vänd ned aubergineskivorna i mjölet. Lägg skivorna på en bakplåtsklädd plåt och ringla över olivolja. Låt skivorna stå i ugn i ca 15 min. Sänk ugnen till 200 grader. Skär mozzarellan i skivor och torka av ostskivorna. Riv parmesanost. Smörj en ugnsfast form (20x30 cm). Varva aubergine med tomatsås och mozzarella. Strö över med parmesanost mellan lagren. Avsluta gratängen med tomatsås, mozzarella och parmesanost. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 min. Avnjut tillsammans med en god sallad. 

Knäckig rabarberpaj






En lite annorlunda men galet god rabarberpaj. Rekommenderar att servera pajen helt kyld för att få den riktigt knäckiga känslan,  men går lika bra att äta ljummen. 

 Ca 6 portioner

2 dl havregryn

2 dl strösocker

1 ¾ dl vetemjöl

½ tsk bakpulver

1 krm vaniljsocker

1 krm salt

125 g smör

½ dl vispgrädde

½ dl ljus sirap

500 g rabarber

 

Ugn 150 grader. Blanda torra ingredienser i en bunke. Smält smöret och tillsätt grädde och sirap i kastrullen. Blanda därefter ned de torra ingredienserna i kastrullen. Skär rabarbern i bitar. Smörj en pajform (ca (26 cm) och strö ut rabarberbitarna. Bred ut smeten över rabarbern. Grädda pajen i mitten av formen i 40-50 min. Servera gärna pajen ljummen eller helt svald med vispgrädde eller vaniljglass.  

Mjuka och sega blåbärs- och rabarbermuffins

 


Snabba och enkla muffins att slänga ihop vid besök. De blir väldigt sega och goda. 

Ca 10 st. 

2 ägg

3 dl strösocker

3 dl vetemjöl

100 g smör

 

1-2 dl rabarberbitar

1 dl blåbär 

 

Ugn 175 grader. Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt vetemjöl och smör. Rör försiktigt smeten. Placera muffinsformar i en muffinsplåt. Häll i smeten i formarna och tryck ned rabarberbitar i varje form samt tillsätt några blåbär på toppen. Grädda muffinsen i mitten av ugnen i 20-25 min. Låt muffinsen svalna. Sila gärna över lite florsocker på toppen och avnjut.

Blåbärsscones

 


Scones är alltid gott till en söndagfrukost eller en brunch. Tillsätt gärna blåbär för att lyxa till det lite. Har du färska blåbär går det lika bra som frusna. 

Till ca 6 scones
3,5 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker 
1 tsk bakpulver
1 krm salt
75 g smör
1 dl frusna blåbär 
1,5 dl mjölk

Ugn 250 grader. Ta fram smöret och skär i bitar så att det mjuknar och blir rumsvarmt. Blanda mjöl, socker och bakpulver en degbunke. Tillsätt smöret och arbeta ihop degen till en smulig massa. Häll i mjölken och rör ihop till en kladdig deg. Blanda försiktigt ned blåbären. Blanda degren i sex bitar. Fördela på en bakplåtsklädd plåt och platta till. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 min. 

Picklad rödlök

 


Väldigt gott tillbehör till burgare, pajer, sallader etc. 
Gör gärna en sats i stor burk och förvara i kylen i 1-2 veckor. . 

2 st rödlökar
1 dl ättiksprit
2 dl strösocker
3 dl vatten

Koka upp ättika, socker och vatten. Låt svalna. Skala rödlöken. Skiva lökarna i tunna skivor och lägg i en stor glasburk. Häll över lagen och låt svalna. Servera i kylskåp.