söndag 27 februari 2011

Laxpaj med spenat och feta


Det här receptet är till en stor paj. Jag använde mig av en pajform på 30 cm i diameter.

Pajdeg
4 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
250 ram kesella lätt
100 gram flytande margarin
3 msk vatten
2 krm salt

Fyllning
250 gram bladspenat
2 msk smör
1 nypa salt och peppar
2,5 dl mellangrädde
3 st ägg
2 st klyftor vitlök
1 tsk citronpeppar
0,5 tsk salt
400 gram kokt/tillagad lax
100 g fetaost

Hacka samman alla ingredienser till en smidig deg. Låt vila i kylen minst 30 min.
Klä en pajform(30 cm i diameter) med degen och förgrädda pajskalet ca.7 min i 200°

Fräs spenaten i smöret. Krydda med salt och peppar. Lägg spenaten i botten på det förgräddade pajskalet. Blanda grädde och ägg i en skål. Pressa ner vitlöksklyftorna och tillsätt citronpeppar och salt. Blanda ner den rivna osten. Dela laxen i mindre bitar och fördela i pajskalet. Smula över fetaosten. Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet, grädda pajen ca 30 minuter tills fyllningen stelnat. Servera med en god sallad och exempelvis en bönröra på stora vita bönor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar