fredag 23 oktober 2020

Kantarell och västerbottenostpaj


 Magiskt god paj med en kombination av kantareller och västerbottenost. Värd att testa. 

Pajbotten
3 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk kallt vatten
1 tsk salt

500-600 g kantareller
2 msk smör till stekning
1/2 purjolök
2 ägg
2 dl grädde
200 g västerbottenost
salt
svartpeppar
persilja och några kantareller till dekoration

Använd det rumsvarma smöret och blanda samman med vetemjöl och salt. Tillsätt vatten och arbeta samman till en deg. Rulla ihop till en boll och låt degen vila i kylskåp, gärna med plats runt. 
Sätt ugnen på 225 grader och förbered fyllningen. Rensa kantareller och skär i bitar om det behövs. Stek kantarellerna i smör och krydda med salt och peppar. fräs purjolöken separat och blanda sedan ihop med svampen när det har mjuknat. Vispa ihop äggstanningen och krydda med salt och peppar. Riv västerbottenosten. 

Tryck ut pajdegen i en pajform på ca 24 cm i diameter. Tryck gärna ut kanterna med gaffel så att de fastnar mot pajformen kant. Förgrädda pajskalet i 10 min. Fördela svamp och purjolök i pajformen (spara en liten del till slutet och spara några få svampar till dekoration). Tillsätt äggstanningen och smula över osten. Avsluta med att tillsätta det sista av svamp och purjolök. Grädda i mitten av ugnen i ca 35 min. Låt pajen sätta sig något och svalna lite innan den serveras. Servera med några få svampar och lite persilja på toppen. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar