måndag 4 oktober 2010

Förenklad lasagne


4 portioner
Lasagne är ju ljuvligt gott men det tar lite tid att laga. Jag gillar därför denna enkla variant där man slår ihop allt till en enda sås. Här kan man också variera och ta resterna av exempelvis gårdagens pasta istället för lasagneplattor.

250 g pasta, t ex snäckor eller fjärilar alt. lasagneplattor

Sås:
1 gul lök
1 msk margarin, helst flytande
300 g köttfärs, t ex nötfärs eller lammfärs
400 g krossade tomater på burk
1 msk tomatpuré
2 buljongtärningar
1 tsk basilika eller oregano
2 dl lätt crème fraiche
3 dl mjölk
3 dl riven lagrad ost
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar


Ugnstemperatur 225º. Koka pastan lite kortare tid än som anges på förpackningen. Låt pastan rinna av.

Sås
Skala och hacka löken. Låt margarinet bli ljusbrunt i en stekpanna. Fräs lök och färs under omrörning. Lägg eventuellt över i en gryta. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, buljongtärningar och örtkrydda. Koka såsen några minuter. Blanda i crème fraiche och mjölk. Koka på svag värme ett par minuter. Rör ner ungefär hälften av osten. Smaka av med salt och peppar.

Med snäckor eller fjärilar:

Häll pastan i en ugnssäker form. Häll över såsen så att pastan täcks. Strö över resten av osten. Gratinera i mitten av ugnen 15-20 minuter.

Med lasagneplattor:
Varva lasagneplattor och sås i en ugnssäker form. Börja och avsluta med sås. Strö över resten av osten. Gratinera i mitten av ugnen ca 30 minuter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar