söndag 24 oktober 2010

Brytbröd med pomerans i långpanna


Brytbröd är så suveränt för du får portionsbitar men slipper att stå och rulla bullar själv. Det finns mängder av varianter på brytbröd. Här är ett av dem som jag brukar göra. Det här ger 30 bitar i en stor långpanna. Vill du så dela bara i 20 bitar.

25 g matfett
4 dl vatten
0,5 dl ljus brödsirap
50 g jäst
7 dl grahamsmjöl
5 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 tsk malda pomeransskal

Smält matfettet i kastrull. Häll i vattnet och brödsirapen. Värm till 37 grader, fingervarmt. Lös jäsen i degspadet. Blanda mjöl och kryddor i skål (helst matberedarens skål). Häll degspadet i mjölblandningen och knåda degen i en halv minut (om du kör i matberedare). Tillsätt ev. mjöl om degen känns kladdig. Låt jäsa i skålen i 20 min. Sätt ugnen på 225 grader. Arbeta degen på bakbordet i några minuter. Smörj en långpanna eller ta ungsfolie av plast och lägg i långpannan. Kavla ut eller tryck ut degen i långpannan. Skåra i rutor, 20 eller 30 beroende på hur stora bitar du vill ha. Jäs i ytterligare 20 min. Grädda brödet i mitten av ugnen i ca 15 min. Låt svalna under bakduk på galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar