söndag 1 november 2009

Valnötsbröd


Mumsigt bröd till ostbrickan eller till en god soppa.

Till 2 runda bröd:
200 g valnötter
50 g jäst
6 dl vatten
½ dl rapsolja
2 msk ljus sirap
2½ tsk salt
6 dl rågmjöl (ev. fint)
12 dl vetenmjöl

Grovhacka valnötterna. Smula jästen och häll på fingervarmt vatten och rör ut. Tillsätt nötter, olja, sirap, salt och de bägge mjölsorterna. Arbeta ihop till smidig deg. Låt jäsa under bakduk 40 min. Dela degen i två delar och forma till två runda bröd. Låt jäsa på plåt, under bakduk, i ca 30 min. Sägg ugnen på 250 grader. Skåra ett rutmönster i bröden. Grädda brödt i nedre delen av ugnen, först 5 min i 250grader. Sänk därefter temperaturen till 200 grader och grädde ca 25 min. Låt kallna på galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar