tisdag 2 januari 2024

Vridna baguetter

 

Enkla och väldigt goda baguetter. Strö över lite extra flingsalt på toppen för bästa smak. Utmärkta att servera till en god soppa. 

25 g jäst
1/2 msk honung

6 dl ljummet vatten
7,5 dl vetemjöl
1/2 msk salt
flingsalt 
sesamfrön och/eller solrosfrön till garnering

Smula ned jästen i en bunke. Rör ut med lite av vattnet. Tillsätt sedan resten av vattnat samt honungen och saltet. Tillsätt lite mjöl i taget. Spara 1/2 dl mjöl till utbakning.  Täck degbunken med duk och jäs gärna i 2 timmar. Degen kan även jäsas i kylen över natten (ta ut i rumstemperatur i 30 min före utbakning). Knåda degen på mjölat bakbord och skär i tre bitar. Forma varje bit till en långsmal baguette och vrid dem innan du lägger över dem på bakplåtsklädd plåt. Låt jäsa under bakduk i 30 min. Sätt under tiden ugnen på 250 grader. Innan gräddning pensla bröden med vatten och strö över sesamfrön eller valfria frön samt flingsalt. Grädda bröden i 15 min. Sänk sedan värmen i ugnen till 150 grader och öppna samtidigt ugnen för att spreja på lite vatten på baguetterna för att de ska få en krispig yta. Grädda därefter i ytterligare 15-20 min. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar