söndag 4 februari 2024

Jordnötsgryta med tofu eller kikärtor


Testade denna jordnötsgryta för första gången. Den var riktigt riktigt god men framöver kommer vi nog göra den med antingen kyckling eller kikärtor i. Det behövs lite mer textur i rätten än vad det blir med tofu. Kul att testa att marinera tofun på detta sätt dock. Mycket god marinad. 

Jordnötsgryta med tofu

4 port.
1 msk olja
2 tsk riven ingefära
2 tsk sojasås
200 g fast tofu (alt. kikärtor)
3 morötter
1 paprika
1 msk olja
2 tsk röd currypasta
2 dl kokosmjölk
4 msk jordnötssmör
3 dl vatten
1 tsk socker
Ev. redning eller majsstärkelse 
Jasminris 

Börja med att skala och riv ingefäran. Blanda olja, ingefära och soja till en marinad. Skär tofun i kuber och marinera. Sätt på riset så att det kokar under tiden som grytan tillagas. 
Skölj morötterna och strimla med en potatisskalare alternativt skär i små tunna stavar. Skär paprikan i tunna längder.
Hetta upp oljan i en stor panna. Fräs currypastan snabbt i oljan. Häll på kokosmjölken och sänk värmen så att såsen sjuder. Vispa såsen så att currypastan inte klumpar sig. Klicka i jordnötssmör och vispa ut. Häll i vattnet och sockret. Låt såsen sjuda i ett par minuter. Tillsätt gärna lite redning eller majsstärkelse så att såsen ej blir för vattnig. Tillsätt grönsakerna och låt sjuda. Smaka av med salt och peppar. Hetta upp en stekpanna och tillsätt tofun. Den ska få en stekyta. Häll på resterande marinad och låt allt fräsa i panna. Lägg tofun i grytan. Servera med ris. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar