torsdag 8 april 2021

Ugnstekt lax med citron och savoykål

 

Det här är en lite påskin rätt men passar egentligen att servera när som helst. Med gott om citron i blir det friska och fräscha smaker och en lätt rätt att äta. Servera med pressad potatis eller ät rätten som den är. 

4 personer
4 laxfiléer
1,5 dl cremefraiche
2 dl mjölk
1/2 tsk salt 
svartpeppar
2 små spetskål alt en mindre 
1 liten purjolök
1 msk olivolja
1 ekologisk citron

Ugn 200 grader. Häll i cremefraichen i en bunke. Häll i lite mjölk i taget och vispa ut. tillsätt salt och peppar och häll sedan såsen i en smord ugnsfast form. Skär varje laxfilé i ca tre delar. Skölj purjolöken och skär i centimeterstora skivor. Skär bort änden på spetskålen och skär i fjärdedelar alternativt i sjättedelar beroende på storlek, dvs som långa klyftor. Fördela lax, purjolök och kål i ugnsformen. Skär den ena halvan av citron i skivor och fördela i formen och pressa resterade del av citronen över innehållet i formen. Pensla lax och spetskål med olivolja. Grädda i mitten av ugnen i dryga 25 min tills maten har fått lite färg.  


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar