onsdag 1 december 2021

Lax och kantarellpaj

 

Med höstens skörd av härliga kantareller blev det en god paj på både kantarell och lax. Spara gärna några svampar för dekoration. 

Pajdeg
150 g smör
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl grahamsmjöl 
1-2 msk vatten 

Fyllning till pajen:
ca 200 g kantareller
1-2 msk smör för stekning
1 gul lök
2 laxfiléer
3 dl riven västerbottenost
3 ägg
1,5 dl grädde
1,5 dl mjölk
salt och peppar

Ugn 200 grader. Använd rumsvarmt smör och tryck ihop med mjölet med dina fingrar. Tillsätt vatten och knåda ihop till en pajdeg. Tryck ut i en pajform ca 26 dm i diameter och ställ in i kylen minst 30 min. Förgrädda sedan pajskalet i 200 grader i 15 min. Fräs under tiden svampen så att vätskan avdunstar. Tillsätt smör och hackad lök och fräs ytterligare några minuter tills löken mjuknar. Stek laxfiléerna och skär sedan i kuber. Fördela laxkuberna i pajskalet och tillsätt svampblandningen. Blanda ihop äggstanningen och krydda med salt och peppar. Tillsätt osten i blandningen och häll sedan över pajskalet. Grädda pajen i 30-40 min i 200 grader. 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar