onsdag 1 december 2021

Äppelcheescake

 

Åh vilken god dessert. 
Värt att testa. Börja med kolaäpplena och låt svalna under tiden som du förbereder cheescaken. Tre olika bunkar behövs för själva cheescaken. 

Till 10-12 personer:
3-4 äpplen
1 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
1 dl strösocker
2 msk smör

150 smör
300 g digestivekex
300 g färskost
3 äggulor
1,5 dl strösocker
2 krm vaniljpulver
3 äggvitor
3 dl vispgrädde
1/3 dl rostade hasselnötter

Skala äpplen och skär i tunna klyftor. Blanda ihop grädde, sirap, socker och smör och låt koka ca 3 min i en kastrull. Blandningen ska bli som en kolasås. Tillsätt äppelklyftor och koka ytterligare några minuter så att äpplena mjuknar. Låt kolaäpplena svalna under tiden som du fortsätter med cheescaken. 

Smält smöret till botten. Lägg gärna digustivekexen i en plastpåse och krossa försiktigt. Bland sedan ihop med smöret och fortsätt krossa sönder med en gaffel i en skål. Smörj en form med löstagbar botten (ca 24 cm i diameter) och tryck ut botten i formen.

Blanda ihop färskost, äggulor, socker och vaniljpulver i en bunke. Rör tills det blir fluffigt. Ta fram en ny bunke och vispa äggvitor så att det blir fluffigt. Ta fram en tredje bunke och vispa grädde fluffigt. Blanda först ner grädden i färskostblandningen. Tillsätt sedan äggvitorna genom att vända ner försiktigt. 

Se till att kolaäpplena svalnat helt. Ta sedan hälften av äpplena och kolasås över pajpotten. Häll sedan över cheesecakesmeten över. Ställ in i frysen i 5-6 timmar. Ta fram cheescaken 30-40 min innan servering. innan servering ringlas resten av kolaäpplena över cheescaken. Hacka de rostade hasselnötterna och toppa cheescaken med nötterna. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar